2023. április - Erasmus+ tanári továbbképzés Máltán - Szabó Georgina

Az Erasmus+ program keretében az ETI Málta szervezésében egy nagyon tartalmas és hasznos tanfolyamon vettem rész egy csodálatos helyen, Máltán, St. Julians-ban Paceville városrészben 2023.04.24-től - 05.05-ig.
20230510SzaboGeorgina ERASMUS1

 

Én a Methodology revisited, revitalized & re-energised spice up your teaching trainingre jelentkeztem, hogy felfrissítsem, kiegészítsem tudásomat valamint új módszertani ötletekkel gazdagodjak.

A képzés helyszíne az ETI Malta (Executive Training Institute) volt. Az iskola felszereltsége, a tanárok felkészültsége, rendkívüli türelme, segítőkészsége és kedvessége hozzájárult ahhoz, hogy emlékezetessé tegye az ott töltött napokat. Kiemelném az iskolában dolgozó személyzet támogató segítségét és figyelmességét is.

A szállásom nagyon kényelmes és jól felszerelt volt, 7-10 percnyire az iskolától. Az első napon 8.30 - ra kellett beérni, készítettek rólunk egy fotót és másnap már meg is kaptunk a belépőnket. Az előcsarnokban gyülekeztünk és ott mindenki megtudta, hogy melyik csoportba és hova kell mennie. Minden nagyon flottul ment, nem volt káosz. A velem együtt tanuló kollégák olasz, német, francia, lengyel, cseh és szlovák területről érkeztek. Egyedül én voltam magyar a csoportban, de még az iskolában is. Az első héten hatan voltunk a csoportban. Az órák 9:00-tól 14:30-ig tartottak, 3 másfél órás tanóránk volt két 20 perces szünettel és volt egy hosszabb 40 perces ebédszünet 12:20-tól – 13:00-ig.

A második napon egy ismerkedős délutánt szerveztek nekünk a szomszédos Cuba kávézóban. Egy kávé vagy egy ital mellet-jókat beszélgettünk az iskolatársakkal. Egy igazi multikulturális csapat gyűlt össze és nagyon jól éreztük magunkat.

Isabella tanárnőnk nagyon kedvesen fogadott minket. Az órákon párban vagy egyénileg dolgoztunk. A tananyag nagyon változatos és színes volt. A pármunka során egyre jobban megismertük egymást, összebarátkoztunk és tapasztalatokat cseréltünk egymással, összehasonlítottuk egymás oktatási rendszerét. Minden nap, a foglalkozások elején Isabella megkérdezte, hogy érezzük magunkat, mivel töltöttük az előző délutánt, estét. Született máltaiként sok hasznos tanáccsal és tudnivalóval látott el bennünket a máltai kultúra, történelem és hagyományokkal kapcsolatosan, valamint szó esett a tradicionális máltai ételekről, édességekről.

A második héten egy új tanárnő, Lorenza vett át minket és tovább folytattuk a tananyagot. A 6-os csoportunkból ketten csak egy hetes kurzusra jöttek, így sajnos el kellett bucsuznunk tőlük és kaptunk egy új francia csoporttársat.

Mindkét tanárnő jól felkészült és segítőkész volt. A két hét alatt sok hasznos anyagot kaptunk, amit felhasználhatunk az óráinkon és új módszerekkel gazdagodtunk.

Nagyon sok új kifejezést, szinonimát tanultunk, valamint betekintést kaptunk Málta történelmébe, kultúrájába, földrajzába és lehetőségem volt ebben a multikulturális közösségben a nyelv gyakorlására.

A szabadidőmet kirándulással, városnézéssel töltöttem. Lehetett választani az iskola által szervezett programokból, de egyénileg is el tudtunk menni bárhova, hiszen nem voltak olyan nagy távolságok. Sok szép helyet látogattam meg, a főváros, Valletta történelmi utcáit, többször is meglátogattam Sliemát, nagyokat sétáltunk Bugibba- ban, Marsaxlokk, a középkori Rabat és a távólból lehetetlen nem észtevenni a fenséges Mdina városát. Mdinát a néma városnak is nevezik. Ez egy különlegesen békés hely, a mindössze 300 helyi lakoson kívül senki sem hajthat be oda autóval és a hatóságok nagyon szigorúan betartatják a csendrendeletet.
20230510SzaboGeorgina ERASMUS3

Ellátogattunk a csodálatos Ghajn Tuffieha öbölbe és még sorolhatnám tovább. A Ghajn Tuffieha öböl és Golden Bay Beach két egymás mellet található, hihetetlenül gyönyörű homokos strand a sziget északnyugati részén. A Hopp on - hopp off busszal végiglátogattuk Málta északi részeit, néhány számunkra érdekes helyen leszálltunk, hogy körülnézhessünk és később visszaszálltunk a következő buszra.

Nagyon hamar eltelt az a két hét és kicsit fájó szívvel köszöntünk el egymástól. Készítettünk egy-két csoportképet és elérhetőségeket cseréltünk egymással. Nagyon kellemes és hasznos két hetet töltöttünk együtt.

Máltai tartózkodásom során nagyon sok jó élmény ért, mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, ha például nyitva maradt a hátizsákom a nagy sietségben, udvariasan figyelmeztettek. Sehol nem éreztem azt, hogy át akarnának verni, teljes biztonságban éreztem magam.
20230510SzaboGeorgina ERASMUS2

Szeretném kifejezni köszönetemet mindazoknak, akik segítségével eljuthattam e csodás helyre és bővíthettem ismereteimet.

 

Szabó Georgina

Angol tanár

BGSzC Vásárhelyi Pál Technikum

Címünk

Budapesti Gazdasági SZC Vásárhelyi Pál Technikum

1212 Budapest, Széchenyi utca 95.

+36 1 278 30 60

Azonosítók

OM azonosító: 203061/021

Telephely kódja: 001

Írj nekünk!

titkarsag@vasarhelyi.info

Hasznos linkek