2023. március: Erasmus+ KA1 tanfolyamok Berlinben - Medveczki Katalin

Az Erasmus+ KA1 keretén belül részt vehettem egy kéthetes külföldi továbbképzésen. Mivel épp nem indult megfelelő kéthetes kurzus, ezért két egyhetes programot választottam. Mindkét tanfolyamot Berlinben tartották, egymás után, két külön képzőhelyen.
20230323Medveczki Nemetorszag2

Az első tanfolyam helyszíne a GLS Sprachenzentrum volt. Ez egy elismert nyelviskola, főként a német nyelv oktatására helyezik a hangsúlyt. Vannak általános nyelvtanfolyamaik, de szakmai nyelv oktatásával is foglalkoznak. Az utazás előtti héten ki kellett töltenem egy online tesztet. A feladatsor nagyon igényes módon készült: meg kellett adni a nyelvtudás szintjét, de ha a feladatmegoldás során kiderült, hogy az illető tudása eltér ettől, akkor a teszt automatikusan alacsonyabb vagy magasabb szintre váltott.

Az első nap reggele szóbeli felméréssel kezdődött, és ekkor lett végleges a csoportbeosztás. Sokan kezdtünk aznap, különböző szintekkel, és mind egy már működő csoportba kerültünk, ahol örömmel fogadták az újonnan érkezőket. A csoporttagok tehát váltják egymást, attól függően, ki milyen hosszú tanfolyamra jelentkezett.

Általános nyelvtanfolyamon vettem részt, C1 szinten. Az élethosszig tartó tanulás rám is érvényes, még mindig van mit tanulnom. Különösen azt, hogy lehetőség szerint magasabb szinten fejezzem ki magam.

Az intenzív tanfolyam délelőtt két részből állt, két külön tanár tanított minket, épp azért, hogy megismerkedhessünk több tanárral és tanítási stílussal. Mivel szuperintenzív tanfolyamra jelentkeztem, ezért délután is volt óra, akkor egy másik csoportba kerültem.

A csoport nemzetközi volt, igazán kihívást jelentett, hogy a különböző kiejtéssel beszélő társaimat megértsem.

A tanórákon olyan témákkal foglalkoztunk, mint pl. az idő, kommunikáció a munkahelyen, egyesületek Németországban. Nyelvtanból pedig foglalkoztunk a függő beszéddel, verbális és nominális stílussal, főnévi-igei szókapcsolatokkal, kötőszókkal.

A nyelviskola nagyon profi szinten működik: sok csoportban oktattak, különböző szinteken. Az iskolához egy szálloda, apartmanszálló és étterem is tartozik, a tantermekben okostábla van, amit a tanárok aktívan használnak.
20230323Medveczki Nemetorszag1

A nyelviskola szabadidős programokat is kínál: hétfőnként ismerkedős est van, az új és a régi diákok beszélgethetnek egymással kötetlen formában. A hét folyamán részt vettem egy nagyon érdekes előadáson: a weimari köztársaság kialakulásáról és következményeiről volt szó. Múzeumlátogatást is szerveztek: mivel azon a héten kezdődött a Berlinale Filmfesztivál, meg lehetett tekinteni a Deutsche Kinemathek múzeumot, ami a német film történetét mutatja be. A múzeumlátogatás végén a csoport felkereste a Berlinale vörös szőnyegét, hátha találkozhatnak valamelyik sztárral …

A szabadidős programok közt szerepelt még bowlingozás, látogatás Potsdamban a botanikus kertben, valamint a planetáriumban, mert most jól lehet látni a zöld üstököst.

A második héten az Europass Teacher Academy által szervezett továbbképzésen vettem részt. A csoport tudásszintjét tekintve vegyes volt. Az órákon először nyelvtani ismétlést, gyakorlást tartottunk, majd Németországot ismerhettük meg. Az alábbi témákról volt szó: a német iskolarendszer; Németország és Berlin történelme; a választási rendszer, pártok Németországban, törvényhozó testületek, a német alaptörvény. Számomra nagyon hasznos volt, megismerkedhettem ilyen komoly témákkal is, hiszen a tanórákon nem csak a német nyelvet tanítjuk, hanem ehhez országismereti fogalmak is kapcsolódnak.

Szabadidőmben megtekintettem Berlin legfontosabb nevezetességeit, jártam kiállításokon, múzeumokban. Különösen Németország és Berlin történelme érdekelt. A két tanfolyam közti hétvégén kirándultam: szombaton elutaztam Hamburgba, vasárnap Lipcsébe és Drezdába.
20230323Medveczki Nemetorszag3

A kéthetes berlini tartózkodásom két fontos dolog tudatosult bennem: Az egyik az, hogy az élethosszig tartó tanulást figyelembe véve nem állhatok le, még mindig van mit tanulnom, fejlődnöm. Ezt akár önállóan is megtehetem, számtalan igényes tankönyv kapható.

Németországban egyre többen élnek és dolgoznak, akiknek nem német az anyanyelvük. Ez a kiejtésükön is érződik, ami megnehezíti a megértést. Erre is fel kell készítenünk tanulóinkat.

Összességében nagyon hasznos volt ez a két hét, amit Berlinben tölthettem. Sok tapasztalatot szerezhettem a mai németországi életről, amit tovább tudok adni tanítványaimnak.

Budapest, 2023. március 23.

Medveczki Katalin

némettanár

BGSZC Vásárhelyi Pál Technikum

Címünk

Budapesti Gazdasági SZC Vásárhelyi Pál Technikum

1212 Budapest, Széchenyi utca 95.

+36 1 278 30 60

Azonosítók

OM azonosító: 203061/021

Telephely kódja: 001

Írj nekünk!

titkarsag@vasarhelyi.info

Hasznos linkek