Izlandon nincs rossz idő csak gyenge ruházat

Structured Educational Visit to Schools/Institutes and Training Seminars in Iceland   -   20-26 March 2022
Izland a Földünk egyik legkülönösebb természeti adottságokkal rendelkező országa. Izland geológiai értelemben csupán egy kisbaba, napjainkban is formálódik, itt találhatók a bolygó legfiatalabb „sziklái”. 
20220326KovacsneZsofi StructuredEducationalVisitTo Schools08


A Közép-Atlanti hátság északi végénél két, egymástól távolodó tektonikus lemez (Észak-Atlanti lemez – Eurázsiai lemez) határán helyezkedik el. A sziget lényegében folyamatosan szakad ketté, a két lemez közötti távolság évente 2 cm-rel növekszik. Földrengések, és vulkáni kitörések, feltörő gejzírek szinte állandó jelenségek. Izlandot a tűz és jég országának is nevezik.

Az európai tájhoz szokott embernek lenyűgöző, egyszerre titokzatos, félelmetes és különlegesen szép, amit lát. Ámulatba ejtő az a hősies küzdelem, amit az ember vív a természet erőivel, részben legyőzi, részben tisztelve elfogadja az erejét. Mivel márciusban volt a kurzus, magam is megtapasztaltam, hogy a süvítő szélben és zuhogó esőben alig bírtam megállni a lábamon. Azért fontos erről az élményről beszélni, mert az iskolai nevelés fontos része, hogy megtanítsa a diákokat harmóniában élni a természettel, óvni azt és kellő edzettséggel úrrá lenni a nehézségeken.
20220326KovacsneZsofi StructuredEducationalVisitTo Schools05

Az English Matters képző szervezet azt ígérte, hogy a kurzus 7 napja alatt bepillantást nyerhetünk az ország társadalmába, kultúrájába, különleges természeti adottságaiba, és az oktatás szerkezetébe, meglátogathatunk iskolákat, a gyakorlatban láthatjuk a modern iskolai működést.

Bár az ígérteket nem 100%-ban teljesítette a képző cég: számos színvonalas előadást hallgathattunk az izlandi történelemről, a különleges, archaikus nyelvről és kultúráról, a múlt és a jelen izlandi társadalmáról, az oktatás rendszeréről. Két napon kirándultunk a Golden Circle híres turista látványosságaihoz (Thingvellir, Geysir, Gullfoss) és a déli partvidéken a fekete homokos strandra, a gleccserekhez és a vízesésekhez. Az iskolalátogatásokra két délelőtt került sor. Én két középiskola életébe nyertem rövid betekintést. Az épületek feltűnően modernek, tágasak és igényesen tervezettek, patika tisztaságúak voltak. Mindkét iskolában az igazgató fogadott és egy alapos prezentáció keretében bemutatták a működésüket és felvázolták az oktatási alapelveiket. Izlandon minden iskola más a decentralizált oktatási politikának köszönhetően minden iskola eldöntheti, hogy mire fektet nagyobb hangsúlyt, az alapelvekben egyeznek csak meg. A felső középiskolák 3 illetve négy évesek, bukni nem lehet. Igazság szerint én pont ezért választottam ezt a tanfolyamot, hogy kiderítsem ennek a titkát.
20220326KovacsneZsofi StructuredEducationalVisitTo Schools11
A tantárgyakat nem osztályozzák, hanem kreditekben mérik a tudást, ha valamelyik tantárgyból nincs elegendő kreditpont akkor a következő évben kell teljesíteni a hiányzó tudást de a lényeg, hogy mehet a tanuló tovább, nincs évismétlés és maximum egy évvel járhat tovább ha nem sikerül a három év alatt teljesíteni az elvárásokat. Óralátogatásokra sajnos csak egyik intézményben került sor és fotókat sem készíthettünk a foglalkozásokról. Én egy spanyol órán voltam, ahol egy spanyol filmet néztek a tanulók, semmi egyéb nem történt az órán. A másik  pedig egy angol óra volt, de ott meg egyéni gyakorlásra került sor, ahol a tanulók önállóan oldották meg feladataikat. Gyakorlatilag semmilyen interakciót nem láttunk az órákon. Ezt mindannyian nagyon sajnáltuk.

Education- Oktatás

A nemzeti alaptanterv 6 alapelvre épül:

Literacy in the widest sense             Írás és olvasás tudás

Education towards sustainability       Fenntarthatóságra nevelés

Health and welfare                          Egészség és jólét

Democracy and Human Rights          Demokrácia és Emberi Jogok

Equality and Equity                          Egyenlőség és Méltányosság

Creativity                                        Kreativitás

Minden iskolának saját tanterve van, minden tartalomnak, kompetenciának, amit az iskolában tanítanak, erre a 6 alapelvre kell épülni.

Az oktatás-nevelésnek ezeket  a célokat kell megvalósítani.

Kulcsszavak:

együttműködés, önértékelés, világos célok, jólét, kreativitás,

folyamatfókuszálás, felelősség, projektek, bizalom, csoportmunka,

rugalmas csoportok, önállóság, tudatosság, egészséges szokások,

minőségi értékelés, döntésképesség, nyitott terek

A közoktatás szerkezete:

1-től 6 éves korig     Playschool    mindenki számára, önkéntes, az önkormányzat és szülő közösen finanszírozza

6-tól 16 éves korig, 10 évfolyamos, Általános és Alsó középiskola, kötelező iskolázás

16-tól 19 éves korig 3 (4) évfolyamos   Felső középiskola  Mindenkinek joga van középiskolába járni, ez a kormány felelőssége

Középiskola fajtái:

Grammar school: matriculation for university

Community colleges with emphasis on matriculation

Community colleges with emphasis both on matriculation and vocational studies

Vocational schools

Bárhová jelentkezhetnek a diákok, de az iskolák legnagyobb része az eredményeik alapján választja őket.

Minden középiskolának saját tanterve van, de kötelező egy bizonyos óraszám: Matematika, Izlandi, Angol, Dán és egy harmadik idegen nyelv

Az érettségi különböző erősségű kurzusokra épül, hogy bizonyos területeken mélyebb ismereteket és készségeket biztosítson.

Az Oktatási Igazgatóság minden 5.évben auditálja az iskolákat, az eredmények nyilvánosak

Összefoglalás

Nagyon jó volt látni, megtapasztalni, hogy az oktatás célja nem a lexikális ismeretek fejekbe való tömése, hanem olyan kompetenciák kialakítása a tanulókban, amikkel harmonikusan, boldogan tudnak együtt élni a társadalomban, és képesek felelősen viselkedni egymás és a természet iránt.

Az iskolák légkörében mindenhol érezhető volt a jólétre törekvés, az egyén igényeinek figyelembevétele, ugyanakkor az alkotó együtt dolgozás. Az izlandi oktatást minden szinten a rugalmasság és a szabadság jellemzi. Jól megválasztott alapértékeik bázisán a mindenkori közösség és az egyén igényeihez alkalmazkodva szervezik a tananyagot, az órarendet, a tanulási teret, az oktatási-nevelési folyamatokat.

Izlandon mindenki számára fontos a kultúra szeretete a hagyományok tisztelete. Művészetkedvelők, sokat olvasnak és rendszeresen hallgatnak zenét is. Büszkék a viking múltjukra de elítélik a háborút a bűnözés nagyon minimális. Békében, nyugalomban, alkotóan szeretnek élni. Kiegyensúlyozottak és stresszmentesség az egészséges táplálkozás mindenki számára fontos. Az iskolai éttermek egyszerűen lenyűgözőek. Az oktatásra rengeteget költenek és ez meg is látszik minden pontján Izlandnak. A gyerekek szeretnek iskolába járni, a tanárok elégedettek.

Szerencsés vagyok, hogy eljuthattam az izlandi iskolákba, láthattam a mesés tájakat és hálás vagyok az Erasmus támogatásának, hogy mindezt megtapasztalhattam.
20220326KovacsneZsofi StructuredEducationalVisitTo Schools10

Kovács Attiláné

angol nyelvtanár

projekt koordinátor

Címünk

Budapesti Gazdasági SZC Vásárhelyi Pál Technikum

1212 Budapest, Széchenyi utca 95.

+36 1 278 30 60

Azonosítók

OM azonosító: 203061/021

Telephely kódja: 001

Írj nekünk!

titkarsag@vasarhelyi.info

Hasznos linkek