SZICÍLIÁBAN az Erasmus csapat

SZICÍLIÁBAN az Erasmus csapat

Az ERASMUS + Projekt KA2 keretében az Etna lábánál elterülő, festői környezetbe ékelt szicíliai Bronte városába utaztunk a BGSZC Vásárhelyi Pál Technikumot képviselve - öt diákból és 4 tanárból álló csapattal- 2021. október 16-tól 23-ig.

Ebben a néhány napban az IISS”VEN.I.CAPIZZI” középiskola életébe csöppentünk bele, így egy rövid betekintés erejéig megtapasztalhattuk egy autentikus környezetben, milyen is eme egyedi hangulatú városka lakójának lenni. Az élményeket tarkította a nemzetközi csapat és a kulturális sokszínűség, ugyanis lengyelek, törökök és franciák is részt vettek a programban a vendéglátó olaszok mellett. Iskolánkat Agárdi Hanna, Kerepesi Laura, Udvardi Gerő, Cseke Anna és Galambos Lilla, 10.A osztályos tanulók képviselték, Kovács Attiláné tanárnő /Zsófi néni/ projektvezetésével. A tanári kísérők táborát Fábián Zsuzsanna, Mórocz Gabriella  és Biacsicsné Sudár Zsuzsanna színesítette.

A szicíliai középiskola tanárai és diákjai baráti szeretettel fogadtak bennünket, mint európai partnereket. A megnyitón Bronte város polgármestere is beszédet mondott, aki felhívta a hallgatóság figyelmét az Európai összetartozás fontosságára. A látogatásunkat az tette még bensőségesebbé, hogy a diákok családoknál lakhattak, így valóban volt lehetőségük belefolyni az ottani mindennapokba. Az utazás azonban nem csak a négy fal között zajlott: ellátogattunk Taorminába, ahol a görög színházból egy festői panoráma fogadta a csapatot. A filmbe illő táj és a történelmi helyszín egyedi kulturális élményként hatott. Catania városában a Dóm egy egészen másfajta világba is elkalauzolt bennünket (szerencsére vízözöntől mentesen😊).

A legédesebb élmény azonban a pisztácia üzembe történő látogatás volt, ahol szó szerint belekóstolhattunk a hely szellemiségébe is, ugyanis a sajátos klímának, valamint a vulkanikus talajnak köszönhetően ez a környék a pisztácia ültetvényeiről híres világszerte. Tele is pakoltuk a batyunkat a finomabbnál finomabb pisztáciás édességekkel.

A hagyományomból visszatérve az innovációs technikák világába kalauzoltak bennünket, ugyanis az iskola laborjában bemutattak egy saját fejlesztésű robotot. ami nagy kedvence lett a diákoknak. Az utazás végére már az olaszos attitűddel azonosulva, egy igazi ízes vacsorával búcsúztattak minket, így még nehezebb volt ott hagyni ezt a temperamentumos, kedves közeget. Távozásunkat még az Etna is megsíratta aznapi kitörésével!
Reméljük, hamarosan viszontláthatjuk őt is, és az újonnan szerzett barátainkat is! Igazi Dolce Vita érzést hozhattunk haza magunkkal az ízes-fényes Bronte-ból!

szicilia erasmus 2021 vasarhelyi

Biacsicsné Sudár Zsuzsanna

Címünk

Budapesti Gazdasági SZC Vásárhelyi Pál Technikum

1212 Budapest, Széchenyi utca 95.

+36 1 278 30 60

Azonosítók

OM azonosító: 203061/021

Telephely kódja: 001

Írj nekünk!

titkarsag@vasarhelyi.info

Hasznos linkek